نقش حسابرس داخلی در موفقیت و تحقق اهداف شرکتها
صالحی: در دنیای امروز با توجه به تنوع و گستردگی فعالیتهای اقتصادی، شرکتها و موسسات با مسایل گوناگونی نظیر الزام به رعایت قوانین مالی، مالیاتی، تجاری و…. حصول اطمینان خاطر از حرکت صحیح تمام ارکان مجموعه به سمت اهداف پیشبینی شده ، استفاده بهینه از منابع موجود، پیشبینی خظرات احنمالی در پیشرو، جلوگیری از زیانهای غیرقابل جبران و…… مواجه هستند که هر یک به تنهایی نگرانیهایی برای صاحبان سرمایه و مدیران ارشد ایجاد خواهد نمود.
به گزارش کارآفرینیپرس، رضا صالحی کارشناس مالی و حسابداری در یادداشتی نوشت: بدون شک هیچ صاحب سرمایهای دوست ندارد به جهت سهلانگاری و یا سوءاستفاده برخی اشخاص در درون یا برون سازمان با حیف و میل و اتلاف منابع خود مواجه گردد. همچنین رفتار و اتفاقاتی که مغایر با قوانین، اهداف و تفکرات مدیریت باشد، فارغ از اثرات آنی یا آتی آن برای آنها ناخوشایند و غیرقابل تحمل خواهد بود چرا که در نهایت موجب عدم تحقق و یا انحرافات معنا داری از اهداف مورد انتظار میگردد، بنابراین ایجاد واحد حسابرسی داخلی در تمامی شرکتها خصوصا شرکتهای بزرگ ضروری بهنظر میرسد.
در واقع حسابرس داخلی بهواسطه تخصص خود با پیادهسازی سیستم کنترلهای داخلی و بررسی، کنترل و اصلاح رویهها و رویدادهای با اهمیت و اثر بخش، آرامش خاطری به صاحبان سهام اعطا مینماید.
بسیاری از شرکتها به موجب قوانین موجود از طرف سازمان بورس و اوراق بهادار و یا نهاد ناظر خود و سایر احکام موجود، ملزم به راهاندازی واحد حسابرسی داخلی و پیادهسازی سیستم کنترلهای داخلی شدهاند لیکن ضرورت ایجاد چنین بخشی برای تمامی شرکتها کاملا محسوس است.
بخشی از وظایف حسابرس داخلی عبارت است از:
- رفع نواقص، ضعفها و ایرادات موجود در واحد حسابداری؛
- کنترل و نظارت بر اجرای قوانین، آییننامهها، دستورالعملها و…؛
- کنترل و نظارت برعقد و اجرای قراردادها، صحت برگزاری مناقصهها و مزایدهها، خریدها و….؛
- حصول اطمینان از صحت اطلاعات مندرج در سیستمهای مالی، انبار، فروش، داراییهای ثابت و…..؛
- آسیبشناسی و ارایه پیشنهاداتی اثربخش جهت بهبود فرایند و رویههای جاری؛
- بررسی عملکرد و میزان تحقق بودجه؛
- بررسی اجرای مصوبات هیات مدیره و تکالیف مجامع؛
- بررسی و کنترل گزارشات تهیه شده جهت مدیریت؛
- بررسی، اصلاح و تایید صورتهای مالی؛
- شناسایی ریسکها و خطرات احتمالی و ارایه گزارش به مدیریت؛
- بررسی و ایجاد روشهایی جهت محافظت از داراییها و اموال شرکت.
بدیهی است علاوهبر آنچه ذکر گردید بسیاری موارد دیگر نیز وجود دارند که بنگاههای اقتصادی به اقتضای اهداف و نوع فعالیت خود میتوانند بهعنوان شرح وظیفه برای حسابرس داخلی تعریف نموده و انتظار اجرای آن را از وی داشته باشند.
ذکر این نکته ضروریست که نباید نقش حسابرس مستقل و حسابرس داخلی را یکی دانست و بهدلیل حضور حسابرس مستقل، لزوم حسابرسی داخلی را منتفی دانست؛ زیرا حسابرسان مستقل عموما به بنا به الزامات قانونی و به دعوت هیات مدیره بهعنوان یک شخص مستقل و خارج از سازمان و با ماموریت اظهارنظر در مورد صورتهای مالی سازمان به لحاظ انطباق با استانداردهای حسابداری و حسابرسی و انعکاس صحیح رویدادهای مرتبط با یک دوره مالی و…. حضور خواهند یافت، در حالی که حسابرس داخلی بهعنوان یکی از پرسنل شرکت و با شرح وظایف ذکر شده و بهمنظور بهبود عملکرد واحدهای مختلف و پیشبرد هر چه بهتر اهداف سازمان بر اساس شرح وظایف ذکر شده و البته کاملا بیطرف حضور خواهد داشت و نقش مشورتی بسیار پررنگی برای مدیریت شرکت بازی خواهد نمود.
منهای عوامل بیرونی، بخش عمدهای از زیانهای تحمیل شده به سازمان، حاصل اشتباه نیروی انسانی و واحدهای مختلف، سوءاستفادههای عمدی، اشتباهات مدیریت در تصمیمگیری بهواسطه اطلاعات دریافتی ناقص و یا غلط، عدم آگاهی کامل از قوانین و مقررات، عدم اجرای صحیح مصوبات و دستورالعملها و مواردی از این جنس است که بهواسطه حضور حسابرس داخلی متبحر و متخصص و بهکارگیری سیستم کنترلهای داخلی کارآمد، امکان به حداقل رساندن آنها و تحقق حداکثری اهداف مدنظر مدیریت، بسیار آسانتر خواهد بود.
برای مطالعه مطالب بیشتر از رضا صالحی اینجا را کلیک کنید.
انتهای پیام/