فعالیت ۹ هسته و واحد فناور در سرای نوآوری دانشگاه آزاد اسلامی دماوند
رئیس سرای نوآوری نوسازی و تجهیزات دانشگاه آزاد اسلامی واحد دماوند گفت: یکی از اهداف سراهای نوآوری و تجهیزات این دانشگاه ایجاد اکوسیستم نوآوری است که ارائه طرحهای فناورانه صنعتی به شرکتها را شامل میشود.
به گزارش کارآفرینی پرس، سرای نوآوری نوسازی و تجهیزات دانشگاه آزاد اسلامی واحد دماوند بهتازگی بهعنوان پردیس تخصصی پارک علم و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی در حوزه نوسازی تجهیزات و قطعهسازی انتخاب شد.
در این راستا تمام شرکتهای فناور مستقر در سرای نوآوری و مرکز رشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد دماوند امکان استفاده از تسهیلات در نظر گرفته شده برای شرکتهای فناور مستقر در پارک از جمله معافیتهای مالیاتی، معافیت از قانون کار و برخورداری از منابع صندوقهای پژوهش و فناوری را خواهند داشت.
مجوز فعالیت سرای نوآوری نوسازی و تجهیزات دانشگاه آزاد اسلامی واحد دماوند ۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۹ صادر شد و از خرداد ۹۹ بهصورت رسمی کار خود را آغاز کرد.
به مناسبت انتخاب سرای نوآوری نوسازی و تجهیزات دانشگاه آزاد اسلامی واحد دماوند بهعنوان پردیس تخصصی پارک علم و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی در حوزه نوسازی تجهیزات و قطعهسازی با حجتالله خواجهصالحانی رئیس این سرا گفتوگو انجام شد تا جزئیاتی از نحوه راهاندازی و فعالیت سرای نوآوری نوسازی و تجهیزات، چشمانداز قطعهسازی در ایران، بررسی تعامل صنعت و دانشگاه، تأثیر اصل ۴۴ قانون اساسی بر فعالیت سراهای نوآوری دانشگاه آزاد اسلامی و … را در اختیار مخاطبان قرار دهد.
مشروح بخش نخست گفتوگو با خواجهصالحانی در پی میآید:
فعالیت ۹ هسته و واحد فناور در سرای نوآوری دانشگاه آزاد اسلامی دماوند
ابتدا سرای نوآوری نوسازی و تجهیزات دانشگاه آزاد اسلامی واحد دماوند را معرفی و نحوه راهاندازی آن را بیان کنید.
خواجهصالحانی: فعالیت سرای نوآوری نوسازی و تجهیزات دانشگاه آزاد اسلامی واحد دماوند از آذر و بهمن ۱۳۹۸ آغاز شد و معاون تحقیقات، فناوری و نوآوری دانشگاه آزاد اسلامی از این سرا بازدیدهایی انجام داد و ۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۹ مجوز اولیه صادر شد و از خرداد سال گذشته این سرا بهطور رسمی فعالیت خود را آغاز کرد؛ البته پیش از راهاندازی سرای نوآوری نوسازی و تجهیزات دانشگاه آزاد اسلامی واحد دماوند مرکز رشد واحدهای فناور در این دانشگاه فعال بوده است.
به موازات راهاندازی سرای نوآوری نوسازی و تجهیزات مرکز رشد را فعال کردیم و یکی از همکاران مسئول مرکز رشد شد. در مجموع ۹ هسته و واحد فناور داریم که فعالیتهای آنها برجسته بوده و نوسازی تجهیزات و قطعهسازی یکی از این فعالیتهاست و شرکتهای فناوری نیز در این زمینه مشغول هستند.
هدف اصلی دانشگاه توسعه زیرساخت و فضای کارگاهی بوده و در این راستا بودجهای به این موضوع (ازسوی معاونت علمی ریاست جمهوری) اختصاص یافت و قصد داریم از فضای کارگاهی، سولهها و سولههای نیمهکاره بدون استفاده سایر واحدها بهره ببریم تا شرکتهای فناور و هستهها با کمبود فضا مواجه نشوند.
با این شرایط تعداد شرکتها و هستههای فناور واحد دماوند افزایش مییابد؟
خواجهصالحانی: بله.آینده نزدیک تعداد شرکتها را بیشتر خواهیم کرد؛ اما اکنون هدف این است که در حوزه بازاریابی محصولات کار کنیم؛ چراکه هرچه درآمد شرکتهای مستقر در سرای نوآوری بیشتر باشد، دانشگاه آزاد اسلامی واحد دماوند سود خواهد برد و در آینده انشاالله قطب نوسازی و قطعهسازی خواهیم شد.
فعالیت سرا در حوزه قطعهسازی لزوماً قطعات خودرو است یا هر قطعهای؟
خواجهصالحانی: ساخت قطعات میتواند شامل هر قطعهای باشد، ازجمله ساخت انواع پمپها. اکنون یکی از قطعات تولید دیسک خودروهای سنگین است. پمپهایی را هم در دست ساخت داریم که بهصورت مهندسی معکوس تولید میشود و در صنایع مختلف مانند نفت کاربرد دارد.
هدف اصلی سرای نوآوری توسعه زیرساخت و فضای کارگاهی بوده و در این راستا بودجهای به این موضوع اختصاص یافت و قصد داشتیم از فضای کارگاهی، سولهها و سولههای نیمهکاره بدون استفاده دانشگاه بهره ببریم.سرای نوآوری نوسازی و تجهیزات دانشگاه آزاد اسلامی واحد دماوند در حال همکاری و فعالیت با یک شرکت در شهرک صنعتی آینهورزان بوده و هدف تولید قالب مخزن دستگاه آبشیرینکن است؛ بنابراین سرای نوآوری نوسازی و تجهیزات دانشگاه آزاد اسلامی واحد دماوند فعالیتهای متنوعی دارد.
توسعه خط تولید صنعتی جزء اهداف سرای نوآوری تجهیزات است
فعالیت سرای نوآوری در صنایع قطعهسازی چند بخش دارد؟
خواجهصالحانی: فعالیتهای سرای نوآوری نوسازی و تجهیزات در حدی نیست که درصدی از کل تولیدات کشور را شامل شود؛ بلکه فعالیت این سرا دو بخش دارد، نخست نوآوری بهصورتیکه روی یک محصول خاصی کار میکند که همان مرکز تحقیق و توسعه (R&D) و در سراهای نوآوری دنبال میشود.
دوم اینکه زیرساخت و فضاهای فیزیکی غیرقابل استفاده داشتیم که سرای نوآوری از این فضاها به بهترین شکل استفاده میکند و امکان تعاملی میان دانشجویان و استادان با بخش صنعت به وجود میآورد.
از سوی دیگر کارآموزان برای فعالیت به سرای نوآوری نوسازی و قطعات مراجعه میکنند. برای طراحی قطعات هم سعی میکنیم از استادان بهره ببریم و حتی دانشجویان نیز میتوانند در این زمینه به ما کمک کنند.
سرای نوآوری نوسازی و تجهیزات دانشگاه آزاد اسلامی واحد دماوند چه اهدافی را دنبال میکند؟
خواجهصالحانی: علاوه بر افزایش تعداد شرکتها و تبدیل سرای نوآوری به یکی از قطبهای نوآوری و ساخت قطعهسازی که یکی از برنامههای سرای نوآوری و مرکز رشد واحد درماوند بوده، قصد داریم سایر بخشهای مربوط به سرای نوآوری از جمله شتابدهنده تخصصی و مرکز تجاریسازی را با همکاری پارک علم و فناوری دانشگاه راهاندازی کنیم که طرح توجیهی مربوط به شتابدهنده تخصصی را با همکاری شتابدهنده شمسا و متناسب با ظرفیت منطقه و استان در حال تهیه داریم.
دو شهرک صنعتی در شهرستان دماوند وجود دارد؛ در منطقه سیاهسنگ نیز کارگاههای صنعتی مختلفی داریم که ارتباط خوبی با این شرکتها برقرار شده است. با تعدادی از شهرکهای صنعتی اطراف تهران ارتباط برقرار کردیم که امیدواریم منجر به استقرار شرکتهایی که در حوزه مأموریت سرای نوآوری فعالیت دارند در دانشگاه آزاد اسلامی واحد دماوند شود.
در این راستا؛ یکی از شرکتهای مستقر در شهرک صنعتی دماوند آینهورزان در خط تولید خود دچار مشکل شده بود و براساس ارتباط با سرای نوآوری، قسمتی از خط تولید این شرکت توسط شرکت فناور مستقر در سرای نوآوری نوسازی شد و این موضوع سرعت تولید و کاهش هزینههای شرکت مذکور را در پی داشت.
یکی از اهدافی که برای سراهای نوآوری در نظر گرفته شده، ایجاد اکوسیستم نوآوری است که طیفهای مختلفی از سرمایهگذار، متخصصان دانشگاهی، مخترغ، صنعتگر و کارآفرین را در کنار هم قرار میدهد تا امکان رشد کسب و کار برای شرکتهای نوپا و ارتقاء و توسعه شرکتهای بالغ را داشته باشد
یکی از اهدافی که برای سراهای نوآوری در نظر گرفته شده، ایجاد اکوسیستم نوآوری است که طیفهای مختلفی از سرمایهگذار (فعال در صنعت و افراد دانشگاهی) را شامل میشود.در این راستا؛یکی از شرکتهای مستقر در شهرک صنعتی دماوند آینهورزان دچار مشکلی در خط تولید خود شده بود و با مراجعه به کارشناسان سرای نوآوری نوسازی و تجهیزات راهکار لازم را دریافت کرد و آن شرکت هم پذیرفت و مسائل خود را مرتفع کرد و خط تولید آن شرکت دوباره پاگرفت.
بنابراین افرادی که در حوزه قطعهسازی و تجهیزات ایدهای دارند به شما مراجعه میکنند.
خواجهصالحانی: بله، تاکنون ایدهها و مشکلاتی مختلف در حوزه قطعهسازی و تجهیزات توسط استادان و شرکتهای خارج از دانشگاه به سرای نوآوری و رشد ارائه شده که با همکاری تیم طراحی متشکل از اعضای هیئت علمی، دانشجویان و شرکتهای فناور مستقر در سرای نوآوری ایدهها مورد بررسی قرار میگیرد که آیا این ایده قابلیت اجرایی دارد یا خیر؟ و آیا راهکاری برای مسئله مطرح شده وجود دارد؟
پس به دنبال ایجاد اکوسیستم جدید هستید؟
خواجهصالحانی: دقیقاً. با توجه به ارتباط با پارک علم و فناوری در حال راهاندازی شتابدهنده هستیم، به این صورت که همه جوانب ایدهها دیده شود، بهعنوان مثال آیا امکان تجاریسازی وجود دارد؟ نحوه و هزینه تولید، داشتن توجیه اقتصادی و …
و در نهایت تولید انبوه…
خواجهصالحانی: بله، ایده قطعهسازی یا فعالیت در صنایع باید در نهایت به تولید انبوه منتهی شود. برای تعدادی از محصولات ساخته شده امکان تولید انبوه وجود دارد. قطعاتی همچون دیسک خودروهای سنگین و برای تعدادی از محصولات همچون نوع خاصی از پمپها فرآیند مطالعه و طراحی و ساخت نمونه اولیه انجام شده است که فرآیند تولید انبوه این محصول نیز در صورت وجود تقاضا آغاز میشود.
با توجه به ارتباط با پارک علم و فناوری در حال راهاندازی شتابدهنده هستیم، به این صورت که همه جوانب ایدهها دیده شود، بهعنوان مثال آیا امکان تجاریسازی وجود دارد؟ نحوه و هزینه تولید، داشتن توجیه اقتصادی و …
البته برای تولید انبوه نیاز به زیرساخت داریم، بهعنوان مثال در حوزه ریختهگری نیاز به کورههای القایی داریم و در این راستا باید این کورهها را از واحد دانشگاه آزاد اسلامی که از آن استفاده نمیکند در قالب طرح تعاون تجهیزات وارد کنیم، درغیراینصورت باید کورههای القایی را خریداری کنیم تا مجبور نباشیم برای ریختهگری از مکان دیگر استفاده کنیم که البته این موضوع هزینهبر است.
بودجه سرا از سوی دانشگاه آزاد اسلامی تأمین میشود؟
صالحانی: برای فعالیت سرا باید بودجه سالانهای تصویب شود و با توجه به شرایط اقتصادی فعلی دانشگاهها سعی کردیم هزینهای نداشته باشیم و در یک سال گذشته به سمت صرفهجویی رفتیم تا به درآمدزایی برسیم. با وجود همهگیری ویروس کرونا به سمت صرفهجویی رفتیم و تقریباً ۹۰ میلیون تومان درآمدزایی داشتیم.
در سرای نوآوری انتظار آن است که پس از طی بازه زمانی در صورتی که بتوانیم رشد داشته باشیم و به استقلال مالی برسیم مجوز دائمی را کسب خواهیم کرد و اختیارات بیشتری داشته و وابستگی بودجهای را قطع خواهیم کرد.
بیشتر توضیح میدهید؟
خواجهصالحانی: دانشگاه آزاد اسلامی در حال مشارکت با شرکتهای فناور، دانشبنیان دانشگاهی و غیردانشگاهی است، شرکتهای خصوصی است، بهعنوان مثال ۱۰ مدل مشارکت در دستورالعمل مدیریت فعالیتهای دانشبنیان پیشبینی شده که این ۱۰ مدل مشارکت امکانی را به وجود میآورد که با شرکتهای فناوری همکاری داشته باشیم و این مشارکتها در قالب آییننامهها و قوانین و مجوزهای اخذ شده انجام میشود.
پایان پیام/