آشنایی با فین‌تک (فناوری مالی) و کاربرد آن در ایران/ فناوری که در عین قدیمی بودن خود را به‌روز کرده است

مرکز مشاوره و خدمات کارآفرینی چترا

این فناوری ترکیبی خارق‌العاده از صنعت مالی و تکنولوژی جهان است و آینده متفاوت دنیای مالی را نشان داده و در آینده‌ای نزدیک به بخش جدایی‌ناپذیر زندگی همه ما تبدیل می‌شود.

به گزارش کارآفرینی پرس، در برابر هر پدیده‌ی جدید یک سوال همیشگی وجود دارد و کاربران می‌خواهند بدانند آن پدیده چیست. هرچند در بسیاری اوقات کاربر بدون آنکه ماهیت آن پدیده را بداند در حال استفاده از آن است اما می‌خواهد بداند که فین تک چیست؟

فین‌تک از آن اصطلاح‌هایی است که در سال‌های اخیر در بسیاری از حوزه‌ها نامش به گوش می‌رسد. نوعی فناوری که باعث سهولت داد و ستد اقتصادی شده و سرعت کار را بالا می‌برد. اما در برابر هر پدیده‌ی جدید یک سوال همیشگی وجود دارد و کاربران می‌خواهند بدانند آن پدیده چیست. هرچند در بسیاری اوقات کاربر بدون آنکه ماهیت آن پدیده را بداند در حال استفاده از آن است. این نکته در مورد فین تک هم صدق می‌کند و بسیاری این سوال را مطرح می‌کنند که فینتک چیه؟!

فین‌تک یا فناوری مالی چیست؟

فین‌تک (fintech) اصطلاحی است که برای توصیف فناوری مالی استفاده می‌شود. هر نوع فناوری در خدمات مالی – از مشاغل گرفته تا مصرف کنندگان را شامل می‌شود. در حقیقت در اینجا شرکتی توصیف می‌شود که خدمات مالی را از طریق نرم افزار یا فناوری دیگر ارائه می‌دهد و از برنامه‌های پرداخت تلفن همراه گرفته تا رمز ارز را شامل می‌شود.

به زبان ساده، کسب و کارهای نوپای حوزه فین تک، فناوری دیجیتال را درجهت تولید محصولات و ارائه خدمات نو­­­آورانه‌ای از قبیل پرداخت‌های موبایلی، امور مالی جایگزین (مانند بیت کوین)، بانکداری آنلاین، کلان‌داده و مدیریت مالی به‌ کار می‌گیرند.

به طور کلی، هر شرکتی که از اینترنت، دستگاه‌های تلفن همراه، فناوری نرم افزار یا خدمات ابری برای انجام یا اتصال به خدمات مالی استفاده می‌کند، شامل این حوزه می‌شود. بسیاری از محصولات حوزه برای سهولت ارتباط اقتصادی مصرف کنندگان طراحی شده‌اند. البته این اصطلاح برای فناوری‌های تجارت به تجارت نیز به کار می‌رود. 

البته باید در نظر داشت که شاید نمی‌دانیم که فین‌تک چیست؟ اما این اصطلاح آنقدرها هم اصطلاح جدیدی نیست و سال‌هاست که با آن آشنا هستیم؛ به عنوان مثال، دستگاه‌های عابر بانک به عنوان نشانه‌های اولیه ظهور فین‌تک شناخته می‌شوند. اما فین‌تک توانسته در سال‌های اخیر به خوبی راه جداگانه‌ای برای خود ایجاد کرده و به پیشرفت قابل ملاحظه‌ای برسد. این روزها می‌توان خدمات گسترده‌ای را از این حوزه دریافت کرد که از جمله این خدمات می‌توان به مدیریت حساب‌ها، سهام تجاری، پرداخت هزینه‌ها و فاکتورها و مدیریت بیمه اشاره کرد.

در حقیقت به مدد فینتک نحوه دسترسی مصرف کنندگان به امور مالی آنها دستخوش تغییر شده و این تغییرات در یک سال گذشته و با وجود پاندمی کرونا، سرعت بیشتری نیز به خود گرفته است. شاید حتی بتوان گفت که کرونا باعث شد بیش از پیش بخواهیم بدانیم که فین‏‌تک چیست ؟ چگونه در موقعیت‌های اینچنینی به ما کمک می‌کند. حوزه مالی از حوزه‌هایی است که چندان روی خوش به تغییرات نشان نمی‌دهد و به همین دلیل، می‌توان این فناوری را تهدیدی برای بانک‌ها و موسسات مالی سنتی دانست. طبق داده‌های سال ۲۰۱۶ افراد بین یک تا سه برنامه برای مدیریت امور مالی خود استفاده می‌کردند و به نظر می‌رسد که سرمایه‌گذاری در این صنعت در حال افزایش چشمگیری است.

مزایای استفاده از فینتک

مهم‌ترین امری که در فناوری‌های جدید مورد انتظار است، سرعت انجام کار با آن‌هاست. به عنوان مثال انتقال پول از حسابی به حساب دیگر در روش‌های سنتی مستلزم ایستادن در صف‌های طولانی بانک بود ولی امروزه ….

انواع فین تک را بشناسید

فین تک از نوع وام‌دادن – بانکداری (BankTech) – مدیریت مالی (Personal finance) – انجام امور مربوط به بیمه یا اینشورتک (InsureTech) – سرمایه‌گذاری (WealthTech) – خدمات پرداخت (PayTech) و …

پنج فینتک مطرح جهان

استرایپ (Stripe) – یاپ استون (YapStone) – برین‌تری (Braintree) – آدین (Adyen) – ادپار (Addepar)

دیگر کاربردهای فین‌تک

یکی از بهترین راه‌ها برای اینکه بدانیم فین‌تک چیست، دانستن کاربردهای آن است. بارها تکرار شده که فین‌تک حوزه‌ای قابل انعطاف و گسترده است. اما این گستردگی تا کجا ادامه داشته و چه مواردی را پوشش می‌دهد؟

بسترهای سرمایه‌گذاری گسترده

به مدد فین‌تک، این روزها پلتفرم‌هایی وجود دارد که به کاربر اجازه می‌دهد از طریق اینترنت مبالغ متنوعی را ارسال یا دریافت کنند و همچنین می‌توان پول را در همین پلتفرم‌ها ذخیره کرد. امروزه برای راه‌اندازی یک کسب و کار دیگر نیازی به مراجعه حضوری به یک بانک سنتی برای دریافت وام نیست. بلکه به واسطه فین‌تک می‌توان برای پشتیبانی از پروژه، مستقیما به سراغ سرمایه‌گذاران رفت. از نمونه‌های مشابه ایرانی از این نوع را می‌توان به «وام‌یار» و «تسهیلات» و همچنین «ایران رنتر» اشاره کرد که پلتفرم فروش اقساطی بدون ضامن است.

بلاکچین و رمز ارز

رمز ارز و بلاکچین مشهوترین کاربردهای این فین‌تک هستند. صرافی‌های رمزارز کاربران را برای خرید و فروش ارزهایی مانند بیت کوین به یکدیگر پیوند می‌دهند. در کنار این خدمات، سرویس‌های بلاکچین با نگه داشتن داده‌های اصلی در بلاکچین، به کاهش کلاهبرداری کمک می‌کنند. گرچه استفاده از رمز ارزها و حتی بلاکچین ممکن است تا حدودی بحث برانگیز باشد اما قطعا در سال‌های اخیر نقش بسیار مهمی در دنیای سرمایه‌گذاری بازی کرده‌اند.

پرداخت‌های تلفن همراه

شاید ساده‌ترین مثال برای دانستن اینکه فینتک چیست، پرداخت موابایلی باشد که عادتری‌ترین برخورد ما با فین‌تک به حساب می‌آید. به نظر می‌رسد که همه افراد دارای تلفن هوشمند از نوعی پرداخت تلفن همراه استفاده می‌کنند. طبق داده‌های استاتیستا، بازار جهانی پرداخت موبایلی در سال ۲۰۱۹ از مرز یک تریلیون دلار عبور کرده است. در حقیقت، ظهور فینتک باعث ارائه خدماتی شده که به کاربران اجازه می‌دهد تا نقل و انتقالات مالی خود را از طریق اینترنت و گوشی‌های هوشمند انجام بدهند. این سرمایه‌گذاری آنقدر وسوسه بر انگیز بوده که شرکت‌هایی همچون اپل و علی بابا نیز اپلیکیشن‌های پرداخت خود را به بازار عرضه کرده‌اند.

در ایران شاید ما با نرم‌افزارهایی مانند: زرین پال، آپ، فون پی، مای ایرانسل، پی پینگ، با همتا، ارمغان، مهربانانه، گندم، جیرینگ‌­پی، ریالو و مانییار دانسته باشیم که فین‌تک چیست. زیرا اینها از نمونه‌­های موفق فین‌تک در ایران هستند.

علی و مصطفی امیری بنیان‌گذاران زرین‌پال در گفتگو با شنبه: خودمان را آماده کرده‌ایم تا بتوانیم روزانه ۱۰۰ هزار تراکنش داشته باشیم. به حدود ۲/۲ میلیارد تومان در روز می‌شود و این چشم‌انداز آینده زرین‌پال است.

بیمه

شاید عجیب به نظر بیاید اما حتی با بیمه هم می‌توانیم دریابیم که فین‌تک چیست! در حقیقت فینتک در این سال‌ها صنعت بیمه را به شدت تحت تاثیر خود قرار داده است. اینشورتک موارد متنوعی را پوشش می‌دهد، از بیمه اتومبیل گرفته تا بیمه خانه و محافظت از داده‌ها. ایران نیز در زمینه فینتک بیمه فعالیت زیادی داشته که از جمله می‌توان به بیمیتو، از کی، بیمه بازار، ایران اینشورنس، آپ، بیمه ملت و بیمیلاین اشاره کرد.

محمدرضا فرحی، بنیانگذار «بیمه ­بازار» در مصاحبه‌ای با هفته‌نامه شنبه در این مورد گفت:

«در یک استارتاپ بیمه‌ای سه عنصر مهم وجود دارد: زیرساخت فنی، زیرساخت لجستیک و پشتیبانی و بازاریابی. اگر نمره مجموع این سه عنصر را در نظر بگیریم، قطعاً بیمه بازار با اختلاف از سایر رقبا پیش است. من این حرف را از سرمایه‌گذارانی می‌شنوم که ما و رقبایمان برای جذب سرمایه‌ به آنها مراجعه کرده‌ایم. با این شرایط معتقدم که الان بیمه بازار در بازار رقیبی ندارد.»

مشاوره مالی و سهامداری

متخصصان با ابداع الگوریتم‌های تحلیلگر حوزه‌های سرمایه‌گذاری و بورس‌های سهام، در حال تسخیر این منطقه نیز هستند. اکنون سرمایه‌گذاران در تلفن همراه خود یک مشاور دارند که بر اساس داده‌های موجود در بازار بهترین فعالیت‌های مالی را به آنها پیشنهاد می‌دهد. طبق گفته فعالان این حوزه، این مشاورها در تمام طول شبانه روز در حال دریافت داده‌های بازارها و تجزیه و تحلیل آنها بوده و استفاده از آنها باعث افزایش کارایی و کاهش هزینه‌ها و ریسک‌ها می‌شوند.

شاید یکی از محبوب‌ترین و بزرگترین نوآوری‌ها در این فضا، توسعه برنامه‌های معاملات سهام باشد. تا پیش از این سرمایه‌گذاران مجبور بودند برای انجام معاملات خود به بورس اوراق بهادار مراجعه کنند اما اکنون می‌توانند سهام را با ضربه انگشت روی دستگاه تلفن همراه خود بخرند و بفروشند.

برنامه‌های بودجه‌بندی

یکی از رایج‌ترین کاربردهای این فناوری در سال‌های اخیر، برنامه‌های بودجه‌بندی برای مصرف کنندگان است که طی سال‌های گذشته به محبوبیت چشمگیری دست پیدا کرده‌اند. دریافت گزارش‌های مالی به کاربر کمک می‌کند درآمد، پرداخت‌های ماهانه، هزینه‌ها و موارد دیگر را مدیریت کنند، آن هم صرفا با دستگاه تلفن همراه خود. نرم­افزار حسابداری شخصی هلو، حسابداری شخصی نیوو و ساختمان‌یار از نمونه‌های ایرانی این حوزه هستند.

کاربران فین‌تک چه کسانی هستند؟

حال که می‌دانیم فینتک چیست، می‌توانیم شناخت بهتری از کاربران این حوزه به دست بیاوریم. در حقیقت همه ما کاربر فینتک هستم و احتمالا هرکدام از ما یکی دو مورد از این برنامه‌های کاربردی را در تلفن همراه خود داریم و دست کم هفته‌ای یک بار سر و کارمان به آنها می‌افتد. اما کاربران عمده و بزرگ آن چه کسانی هستند و چطور از این حوزه استفاده می‌کنند؟ 

B2B (تجارت به تجارت)

پیش از این توسعه، مشاغل برای دریافت وام و تأمین مالی به بانک ها می‌رفتند. اما با ظهور fintech آنها می‌توانند به راحتی و از طریق فناوری موبایل وام، تأمین مالی و سایر خدمات مالی را دریافت کنند.

علاوه بر این، سیستم عامل‌های مبتنی بر ابر و حتی خدمات مدیریت ارتباط با مشتری وجود دارد و خدماتی را فراهم می‌کند که به شرکت‌ها این امکان می‌دهد تا با داده‌های مالی تعامل داشته و به بهبود خدمات خود کمک کنند.

B2C (تجارت به مشتری)

مسلما برنامه‌های زیادی در این حوزه وجود دارد که برای کسب و کارهای کاربردی هستند. برنامه‌های پرداخت نقدی مانند اپل پی به مشتریان امکان انتقال پول از طریق اینترنت یا تلفن همراه را می‌دهند و برنامه‌های بودجه‌بندی نیز به مشتریان این امکان را می‌دهند تا امور مالی و هزینه‌های خود را مدیریت کنند.

بیشترین تلاش‌های صنعت بانکداری در این زمینه، در برنامه‌هایی مانند وام و خدمات پرداخت خلاصه می‌شد.

آیا امنیت هست؟

اگر صادقانه بخواهیم به این سوال پاسخ بدهیم باید بگوییم که هرگز امنیت صد در صدی در اینترنت وجود ندارد. اما باید به این نکته نیز اذعان داشت که با وجود احتمال تصادفات جاده‌ای، ما انسان‌ها همچنان از خودروها استفاده می‌کنیم! پس نمی‌توان امنیت آن را کاملا رد یا تایید کرد. اما از سوی دیگر این ویژگی را دارد که هر کاربر انتخاب می‌کند که چه میزان از اطلاعات خود را در اینترنت و برنامه‌های مالی قرار بدهد. شما می‌توانید صرفا چند عملیات بانکی ساده را انجام بدهید یا کاملا امور مالی خود را به برنامه‌های مالی بسپارید.

در انتظار چه آینده‌ای باشیم؟

بیش از یک سال از همه گیری کرونا گذشته که هنوز هم ادامه دارد و احتمالا سال جدید را نیز تحت تاثیر خود قرار بدهد. اتفاقی که باعث شده تمام پیش‌بینی‌های اقتصادی غلط از آب در بیایند. این فناوری نیز از این قاعده مستثنی نبوده و اکنون نگاه سخت‌تری برای سرمایه‌گذاری در حوزه های پر ریسک‌تر وجود دارد. اما خواه ناخواه اکنون بخشی از سیستم مالی و اقتصادی جهان شده و مسلما نه تنها زنده می‌ماند، بلکه به مسیر موفقیت نیز باز خواهد گشت، تنها ممکن است کمی زمان بیشتری ببرد.

وضعیت فین‌تک و بانکداری در ایران چگونه است؟

حال که دانستیم فین تک چیست، می‌توانیم نگاه دقیق‌تری به وضعیت این حوزه در ایران بیاندازیم. قطعا کشورهایی که به دنبال رشد سریع‌تر در حوزه‌های مالی و اقتصادی هستند تا بتوانند با دیگر کشورهای جهان ارتباط اقتصادی بیشتری داشته باشند، باید از این فناوری‌ها نهایت بهره را ببرند. وضعیت آن نسبت به گذشته بهبود چشم‌گیری داشته و در سال‌های اخیر به این مقوله توجه ویژه شده است.

بازارهای سرمایه به وفور از این تکنولوژی استفاده می‌کنند و کسب و کارها هرچه بیشتر به آن روی آورده‌اند. سال‌های زیادی است که بخش مالی در ایران بسته به ضوابط و شرایط موجود و وجود تحریم‌های محدود کننده، تغییرات چندانی نداشته است. از این رو در سال‌های اخیر تقاضا برای خدمات مبتنی بر فناوری‌های جدید مورد استقبال قرار گرفته و رشد آنها افزایش یافته است. شاید در این حوزه ایران نسبت به کشورهای پیشرفته کمی عقب باشد اما سرعت رشد قابل قبولی دارد.

برخی از معروف‌ترین فین‌تک‌های ایرانی که ممکن است شما هم بارها با آن‌ها کار کرده باشید شامل موارد زیر است:

  • پی پینگ یا خدمات پرداخت آنلاین
  • ایزی پی یا مرکز توسعه تجارت الکترونیکی
  • پی دات آی آر: ارائه دهنه خدمات آنلاین مالی، کیف پول الکترونیک و درگاه پرداخت
  • زرین پال: ارائه دهنده کیف پول و درگاه پرداخت آنلاین
  • پی پرس: درگاه پرداخت آنلاین، ایجاد و صدور فاکتور، درگاه پرداخت شخصی و صفحه پرداخت آزاد
  • دنگی پال: ارائه خدمات پرداخت گروهی
  • آیدی پی: درگاه پرداخت شخصی و سامانه و پوز مجازی برای تبدیل شماره کارت و حساب بانکی به یک آیدی مشخص

پرداخت یار چیست؟

با گسترش فضای کسب‌وکار و نیاز این حوزه به بستر امن پرداخت، بانک مرکزی نهاد جدیدی به نام پرداخت‌یار را با هدف تسهیل پرداخت‌های الکترونیک تعریف کرده است.

پرداخت‌یار خدمات پرداخت و نظارت بر عملکرد پذیرندگان پشتیبانی شده (پس از اتصال آنها به شبکه الکترونیکی پرداخت) را ارائه می‌دهد.

متولی ایران کدام مجموعه بوده است؟

۱۵ سال پیش حتی نمی‌شد تصور کرد که بدون خارج شدن از خانه بتوان خرید کرد یا بدون مراجعه به عابر بانک، وجه را منتقل کرد. اما امروز چنین کاری نه تنها عجیب نیست که توقعات نسبت به آن بیشتر هم شده است. زمانی که پرداخت آنلاین نوپا بود، استارتاپی به نام زرین پال متولد شد که فعالیت خود را به ساده‌ترین و کاربردی‌ترین شکل ممکن شروع کرد. زرین پال علی‌رغم اتفاقات و نوسانات مالی اخیر به کار خود ادامه داده و ماندگاری این شرکت در بازار موجب شده تا قابل اعتماد باشد.

زرین‌پال را به جرات می‌توان پیشگام خدمات پرداخت دانست. در آغاز ظهور اینترنت و در ادامه قابلیت خرید اینترنتی، زرین‌پال اولین درگاه پرداخت را معرفی کرد و اولین پرداخت‌یار شد.

چرا با شنیدن عبارت فین‌تک فقط خدمات پرداخت را به یاد می ­­آوریم؟

همانطور که در بالا اشاره کردیم، ایران قدم‌هایی ولو کوچک در مسیر توسعه و پیشرفت در این زمینه برداشته است.

یکی از انتقاداتی که به بازار در ایران می‌شود، فرو کاستن آن به قابلیت پرداخت است. در ایران این فناوری را معادل پرداخت آنلاین می‌­دانند  و از سایر قابلیت‌های آن غافل مانده‌اند.

اگر به فهرست بالا نگاه کنیم، درمی‌یابیم که اگر هم قدمی در این راه برداشته شده، دیده نشده است. ورود استارتاپ‌­های نوپا به زمینه‌­هایی نظیر رگ‌تک یا رمیتنس فرصت­‌های شغلی مناسبی در اختیار علاقه‌مندان قرار می‌دهد و گاه همین اولین بودن، ضامن موفقیت در اکوسیستم است.

لیست فین‌تک های ایرانی

در این قسمت، فهرستی از جامعه ایرانی این حوزه را به شما معرفی می‌کنیم:

شهاب جوانمردی، بنیانگذار فناپ

جوانمردی، کارآفرین و مدیر ایرانی در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات، مدیرعامل شرکت فناوری اطلاعات و ارتباطات پاسارگاد آریان (فناپ) و عضو هیئت‌مدیره دوره چهارم سازمان نظام صنفی رایانه‌ای استان تهران است. 

محمدرضا فرحی، بنیانگذار بیمه بازار

بیمه‌بازار سامانه جدید خرید بیمه است که شهریور ماه ۱۳۹۵ شروع به کار کرد. بیمه‌بازار سامانه‌ای برای مقایسه و فروش آنلاین بیمه‌های شخص ثالث، بدنه، آتش‌سوزی و عمر است که امکان نرخ‌گیری و خرید این بیمه‌ها را در کوتاه‌ترین زمان ممکن برای مشتریان فراهم کرده است.

خرید بی‌دردسر و آسان بیمه و البته امکان مقایسه شرکت‌های مختلف بیمه شاید روزی فقط یک ایده بود، اما این ایده با تیم بیمه‌بازار به واقعیت تبدیل شد. محمدرضا فرحی متولد قم و تحصیلکرده دانشگاه صنعتی شریف است.

البته تحصیلاتش به همین‌جا ختم نمی‌شود و در جستجوی علم تا فرانسه و اسپانیا و ایالت کاتالونیا هم رفته و اتفاقا با دست پر هم برگشته است. یکی از ویژگی مهم محمدرضا فرحی، تسلط بر زبان و سخن است و این از کتابخوانی بسیار زیادش می‌آید.

برادران امیری (مصطفی و علی) بنیانگذاران زرین پال

آن اوایل که از پرداخت آنلاین سخن به میان آمده بود، برادران امیری استارتاپ زرین‌پال را تأسیس کردند. فرایند خدمات پرداخت زرین‌پال در عین سادگی تجربه کاربری خوبی دارد و همین عامل ماندنگاری آنها در بازار است.

حامد منصوری و مهدی شهیدی، بنیانگذاران آپ

آپ از آن دسته پلتفرم­‌های خرید است که تقریبا همه نامش را شنیده‌اند. این شرکت سال ۱۳۸۸ تاسیس شد اما بخش اعظم شهرت و محبوبیتش را طی سال‌های اخیر به دست آورده است. در اپلیکیشن آپ تقریبا امکان انجام همه عملیات­‌های پرداخت، اعم از کارت به کارت و پرداخت قبض فراهم است.

حامد ولی‌پوری، بنیانگذار بیمیتو

ولی‌پوری مؤسس استارتاپ بیمیتو است و از جوان‌­های این حوزه به حساب می­‌آید. از طریق بیمیتو می‌­توانید نیاز بیمه‌ای خود را برآورده کنید. مهم نیست به چه نوع بیمه‌ای احتیاج دارید؛ این استارتاپ انواع و اقسام بیمه را در لیست خدماتش قرار داده است. بیمیتو در دسته اینشورتگ جای می­‌گیرد.

خوشبختانه این لیست بسیار بلندبالا بوده و در نوع خود زمینه پژوهشی جالبی است. جای بسی خوشحالی است که این حوزه را خالی از ایران و ایرانی نمی‌بینیم و هر روز هم بر تعداد استارتاپ‌های تخصصی‌ این حوزه اضافه می‌شود.

فینووا و فین‌تک؛ یک ترکیب جالب

قبل از آنکه به سراغ اصل مطلب برویم و ارتباط این دو را توضیح بدهیم، فینووا را بهتر بشناسیم. فینووا جایی است برای تیم‌ها، مربیان و سرمایه‌گذاران تا قابلیت‌هایشان را با امکاناتی که فینووا برای توانمندسازی در اختیارشان قرار می‌دهد خرج کرده و ستاره شوند.

مرکز نوآفرینی فردا «فینووا» پروژه جدید شرکت تجارت الکترونیکی ارتباط فرداست که زمستان ۱۳۹۳ در محل ساختمان مرکز تجارت الکترونیک تأسیس شد.

این مرکز فعالیت خود را از تاریخ ۱۲بهمن ماه ۱۳۹۴ در برج فناوری دانشگاه امیرکبیر ادامه داد و تمرکز بر ۲ حوزه فضای همکاری مشترک و سرمایه‌گذاری ریسک پذیر را در دستور کار خود قرار داده و در قسمت شتاب‌دهنده، بر استارتاپ‌های مبتنی بر نوآوری‌های مالی متمرکز است؛ اما در محیط فضای همکاری مشترک خود به ترویج فرهنگ کار گروهی می‌­پردازد. به همین دلیل فضا را برای حضور همه تیم‌ها با تنوع بالای ایده باز گذاشته تا در کنار یکدیگر چالش‌های کار تیمی را تجربه کنند.

یکی از خبرهایی که این روزها می‌­شنویم این است که شتاب‌دهنده فینووا قصد دارد تمرکز خود را بر سرمایه‌­گذاری روی آنها بگذارد. از دیگر شتاب‌دهنده‌ها و وی‌سی‌های راغب به سرمایه­‌گذاری در حوزه فین‌تک می‌­توان به بانک انصار، فناپ، مجموعه جیرینگ و ای‌شاپ اشاره کرد.

دیجی پی چه ارتباطی با دیجی کالا دارد؟

نخستین بار نام دیجی‌پی را اواخر سال ۹۷ شنیدیم و روزها گذشت و یک غول استارتاپی متولد شد. در اسفند ۹۷ از اولین نسخه اپلیکیشن دیجی­ کالا رونمایی شد که خدماتی نظیر خرید شارژ، خرید بسته اینترنتی از اپراتورهای تلفن همراه (همراه اول، ایرانسل و رایتل)، پرداخت قبض‌های خدماتی و موبایلی و کارت به کارت را به کاربر ارائه می‌دهد.

همچنین، کیف پول اپلیکیشن دیجی‌پی امکان انتقال وجه را فراهم کرده و بازگشت وجه از خریدهای بازگردانده شده، در این اپلیکیشن به شکل خودکار و در کمترین زمان ممکن صورت می‌گیرد.

همکاری آپ و اسنپ را باور کنیم؟

دو مجموعه آپ و رز (مالک برندهایی چون اسنپ، اسنپ‌فود، اسنپ‌تریپ، بامیلو و غیره) می‌خواهند همکاری بیشتری در حوزه فین‌تک داشته باشند. قرار است آپ مالک ۷۰ درصد و گروه اینترنتی رز صاحب ۳۰ درصد این محصول جدید باشند. این قرارداد که در سامانه کدال (متعلق به سامانه بورس و اوراق بهادار) منتشر شده و نشان از این دارد که این شرکت جدید در جهت افزایش توان رقابتی و گسترش درآمدزایی آپ راه‌اندازی می‌شود.

هدف شرکت آسان‌پرداخت پرشین (صاحب اپلیکیشن آپ) این است که درآمدهایش به کارمزدهای شاپرکی منحصر نباشد و به مدل‌های جدید درآمدزایی فکر می‌کند. این شرکت خطاب به سهامدارانش نوشته که اپلیکیشن آپ از مرز ۳۰ میلیون دانلود هم گذشته است.

آیا در ایران رویداد فین‌­تکی داریم؟

معمولا نمایشگاه تراکنش ایران (فابا) برگزارکننده دورهمی‌های مربوط به این حوزه است که در آن چهره‌­های ایرانی به تبادل نظر می­‌پردازند. موضوع مورد بحث در این رویداد، چالش‌­های این فناوری است.

گزارش کافه‌بازار از رشد استارتاپ‌ها در سال ۹۷:

آنچه در ادامه می‌­آید، گزارش اختصاصی هفته­ نامه شنبه از مجموعه کافه‌بازار است. در قسمت برنامه‌های مالی که می‌­توان آن را جز این فناوری [از نوع خدمات پرداخت] به حساب آورد اطلاعات جالبی ارائه شده است:

آپ در صدر بیشترین گیرندگان نصب

دسته امور مالی، برنامه‌های خدمات بانکی، پرداخت قبوض یا خرید شارژ را پوشش می‌دهد. در پایان سال ۹۷ بیش از ۱۲۰۰ برنامه اینچنینی در دسترس کاربران بازار قرار داشت. در میان برنامه‌های امور مالی، بیشترین تعداد نصب به آپ تعلق داشت که از ابتدا تا انتهای سال ۹۷، به لحاظ نصب و در مقایسه با سال قبل از آن، رشد ۵۰ درصدی داشت و بیش از ۹ میلیون نصب فعال را در سال ۹۷ رقم زد.

این رشد در حالی اتفاق افتاد که طی سال‌های ۹۶ و ۹۷، اپلیکیشن‌های ایرانی شانس نصب نسخه‌های آی‌.‌او.‌اس خود را به واسطه‌ تحریم‌ها و سختگیری‌های اپ‌استور از دست دادند. اما ظاهرا این اتفاق مانع از رشد نصب اپ‌های ایرانی نشده و آنها این محرومیت را در بخش نسخه‌های اندرویدی جبران کرده‌اند. بعد از آپ، «هفت هشتاد» قرار دارد که در سال ۹۷ رشد ۱۰۰ درصدی را از نظر نصب تجربه کرد و ۴ میلیون نصب فعال داشت.

همراه بانک ملت و همراه بام ملی نیز به ترتیب با ۱۰۰ و ۵۰ درصد رشد و کسب ۲ و یک میلیون نصب فعال در سال ۹۷ در رده‌های بعدی قرار گرفتند.

تاپ برنامه دیگری از دسته امور مالی است که نسبت به سال گذشته رشد منفی ۷ درصدی داشت و روی یک میلیون نصب فعال سال قبل خود باقی ماند.

طبق اعلام کافه‌بازار، برای اعلام این آمار، برنامه‌های پیش‌فرضِ تلفن‌های همراه حذف شده است و تنها نام برنامه‌هایی آمده که تا پایان سال ۹۷ در دسترس کاربران قرار داشته‌اند.

در سال ۹۶، همراه بانک تجارت، ایوا، شصت و همراه نوین صدرنشینان دسته امور مالی بودند، تا جایی که دو گزینه نخست رشد هزاردرصدی را به خود اختصاص داده بودند و همراه نوین و شصت، هرکدام ۲۰۰ درصد رشد داشتند. اما در سال ۹۷، بازیگران دیگری جایگزین آنها شدند. براساس آمار موجود، هر کاربر کافه‌بازار به‌طور میانگین ۶ /۱برنامه از این دسته، یعنی دسته امور مالی را نصب کرده است.

پایان پیام/

اگر به دنبال مطالب مفید هستید موفقیت شناسی را به شما معرفی می‌کنیم
منبع
هفته نامه شنبه
برای مشاهده کلیک کنید.

پایگاه خبری کارآفرینی پرس

اولین و تنها رسانه برخط اختصاصی کارآفرینی در ایران

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا