سفارش رپورتاژ آگهی: 09128237336

«حسابداری مدیریت» و نقش آن در سازمان‌ها

صالحی: در یک بنگاه اقتصادی مدیران ارشد با تصمیمات خود، نقشی بسیار حیاتی و اثرگذار در سرنوشت سازمان داشته و نقشه راه و مسیر حرکت سایر ارکان را به‌سوی اهداف از پیش تعیین شده مشخص می‌کنند. صرف‌نظر از چگونگی اجرای برنامه‌ها و سیاست‌های اتخاذ شده، تصمیمات اشتباه، غیرعلمی و ناآگاهانه، موجب تحمیل زیان‌هایی جبران‌ناپذیر و چه بسا در مواردی منجر به تعطیلی مجموعه خواهد شد.

به گزارش کارآفرینی پرس، رضا صالحی کارشناس امور مالی و حسابداری در یادداشتی نوشت: بدون کوچک‌ترین تردیدی می‌توان گفت یکی از مهم‌ترین ابزارهای تصمیم‌گیری و سیاست‌گذاری در هر مجموعه اقتصادی، داشتن اطلاعات صحیح، طبقه‌بندی شده و قابل استناد بوده و یکی از مطمئن‌ترین روش‌های دست‌یابی به آن استفاده از خدمات حسابداری مدیریت است.

بر اساس تعریف ارایه شده «حسابداری مدیریت به فرآیندی گفته می‌شود که در آن به تعریف، اندازه‌گیری و پردازش، تجزیه‌وتحلیل، طبقه‌بندی و تفسیر اطلاعات مورد استفاده مدیریت پرداخته می‌شود تا از آن در جهت برنامه‌ریزی و مدیریت یک کسب‌وکار استفاده شود.»

رضا صالحی
رضا صالحی

بسیاری از مجموعه‌ها، وظایف و عملکرد حسابداری مدیریت را با حسابداری مالی تلفیق نموده و هر دو آن‌ها را جزو وظایف مدیر مالی می‌دانند. به‌عبارتی تقاوتی بین حسابداری مالی (صنعتی ، خدماتی و…) و حسابداری مدیریت قائل نیستند، در حالی که تمرکز حسابداری‌های مالی و… بر ثبت وقایع و رویدادهای مالی بوده که بر اساس اصول و استاندارد‌های حسابداری و منطبق با سایر قوانین مربوطه در دفاتر به ثبت رسیده و در همین راستا نیز وظیفه تهیه و تنظیم صورت‌های مالی و سایر گزارشات مالی، مالیاتی و….. جهت ارایه به اشخاص ذیصلاح (عموما ذینفعان خارجی) را به عهده دارد.

حال آن‌که حسابداری مدیریت با تجزیه‌وتحلیل داده‌ها در سیستم حسابداری و تفسیر آن‌ها و ارایه اطلاعات مفید به مدیران ارشد، به آن‌ها در خلق تصمیمات مهم، سازنده و سودآور یاری رسانده و به‌عنوان یک تحلیل‌گر مالی دارای درک ویژه‌ای از اعداد و ارقام بوده و مدیران را از پیامدهای پیش‌رو آگاه می‌سازد.

بدیهی است وظایف حسابداری مدیریت در صنایع و مشاغل مختلف بسیار متفاوت و متنوع خواهد بود ولی به‌طور کلی بخشی از اهم وظایف آن عبارت است از:

  • بودجه‌بندی و پیش‌بینی سود و زیان برای سنوات بعد
  • تجزیه‌وتحلیل صورت‌های مالی
  • ارزیابی عمکرد سازمان
  • شناسایی ریسک‌ها و فرصت‌ها
  • ارایه راهکارهای استراتژیک و اثر بخش در مواجهه با بحران‌ها و موانع موجود
  • تجزیه‌وتحلیل هزینه‌های عملیاتی، بهای تمام شده و سایر درآمدها و هزینه‌ها و تناسب آن با میزان فروش و درآمد
  • پیش‌بینی جریان‌های نقدی و جلوگیری از مواجهه با کمبود نقدینگی
  • و وظایف متعدد دیگری که به تناسب نوع فعالیت و اهداف مدنظر مدیران بنگاه اقتصادی می‌توان از حسابداری مدیریت انتظار داشت.

به جرات می‌توان گفت حتی مدیرانی که اعتقادی به عملکرد این واحد ندارند، به نوعی ناخواسته از چنین خدماتی به واسطه مدیران و معاونین مالی خود بهره می‌برند و در بخش عمده‌ای از تصمیم‌گیری‌های خود به گزارشات دریافتی از واحد مالی متکی بوده و معمولا بدون مشاهده و مطالعه اعداد و ارقام، تصمیمی نمی‌گیرند.

درنتیجه، ذکر این نکته ضروریست که در بسیاری موارد ارقام مشابه در کنار عوامل کیفی متفاوت، خروجی‌های متضاد و غیرهمسانی را به‌همراه خواهد داشت و وظیفه حسابداری مدیریت شناسایی، تحلیل و تفسیر تمامی این عوامل و اثرگذاری آن‌ها بر فعالیت و سودآوری شرکت و ارایه گزارشاتی تحلیلی، متکی بر ارقام مندرج در دفاتر مالی به مدیران ارشد خواهد بود.

امروزه بسیاری از شرکت‌های موفق و معتبر در داخل کشور با تشخیص ضرورت ایجاد واحد حسابداری مدیریت، اقدام به جذب متخصص در این زمینه نموده و در راستای اهداف تعیین شده برای سازمان خود از خدمات آن بهره‌مند می‌گردند.

اگر چه جذب متخصص در این زمینه کمی گران به‌نظر می‌رسد ولیکن هرگز نباید به دیده هزینه به آن نگریست، بلکه چنین امری بدون اغراق یک سرمایه‌گذاری منطقی جهت حرکت در مسیر صحیح، سودآوری و موفقیت سازمان خواهد بود.

انتهای پیام/

اگر به دنبال مطالب مفید هستید موفقیت شناسی را به شما معرفی می‌کنیم

پایگاه خبری کارآفرینی پرس

اولین و تنها رسانه برخط اختصاصی کارآفرینی در ایران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا