۴۰۰ اقدام حمایتی دانشبنیانها تدوین و به دستگاهها ابلاغ شد
معاون توسعه شرکتهای دانشبنیان معاونت علمی ریاست جمهوری گفت: از زمان نامگذاری سال گذشته تحت عنوان «تولید، دانشبنیان و اشتغالآفرین»، از سوی رهبر معظم انقلاب، بیش از ۴۰۰ اقدام به منظور حمایت از شرکتهای دانشبنیان و رشد تولید دانشپایه برای وزارتخانهها و دستگاههای اجرایی کشور تدوین به این مراکز ابلاغ شد.
به گزارش کارآفرینی پرس به نقل از ایرنا، رضا اسدیفر در حاشیه برگزاری نمایشگاه «روایت خدمت» که به مناسبت هفته دولت در محل دائمی نمایشگاههای بینالمللی تهران در حال برگزاری است، درباره رویکرد دولت سیزدهم نسبت به شرکت های دانشبنیان گفت: نسبت به دولت قبل رویکرد مثبتتر بوده است به ویژه با نامگذاری سال ۱۴۰۱ با عنوان «سال تولید، دانشبنیان و اشتغالآفرین» از طرف رهبر معظم انقلاب یک اتفاق بینظیری در این حوزه افتاد و ۱۲ وزارتخانه و دستگاه اجرایی در این زمینه برای خود برنامههایی طراحی کردند و بالغ بر ۴۰۰ اقدام برای این وزارتخانهها و دستگاهها طی آییننامهای تدوین و برای اجرا ابلاغ شد. اجرای برنامهها شروع شده و اثرات اقتصادی آن به تدریج برای کشور مشخص می شود.
وی درباره ارتباط صنعت و دانشگاه و نقش دانش بنیان ها گفت: ماهیت دانشبنیانها مانند چسب دوطرفهای است که صنعت و دانشگاه را به یکدیگر وصل می کنند. دانشبنیانها غالبا توسط اساتید دانشگاه ها یا افراد تازه فارغالتحصیل از دانشگاهها ایجاد میشوند که بخشی از فعالیت آنها در دانشگاهها است و می توانند از مخزن منابع انسانی دانشگاهها استفاده کنند.
اسدی فر افزود: از طرف دیگر شرکت های آنها درگیر صنعت هستند؛ بنابراین بهترین راه وصل کردن دانشگاه به صنعت توسعه شرکت های دانش بنیان است. دانشگاه و صنعت مستقیما به هم وصل نمی شوند و نیازمند یک واسط هستند که شرکت های دانش بنیان واسط این ارتباط هستند.
وی درباره اینکه تا چه حد اهداف و برنامه های تعریف شده ذیل اسناد بالادستی در حوزه دانشبنیانها محقق شده است نیز گفت: درصد محقق شدن اهداف در حوزههای مختلف متفاوت است اما در مجموع رویکرد مثبت و افزایشی دارند. منابع معاونت در دوسال اخیر نسبت به سالهای قبل رشد خوبی داشته و منابع جدید برای آن پیش بینی شده است.
معاون توسعه شرکت های دانشبنیان معاونت علمی و فناوری افزود: البته در حوزه صندوق نوآوری منابعی که برای سال ۱۴۰۱ پیشبینی شده بود، توسط سازمان برنامه و بودجه تامین نشد اما امسال شروع خوبی داشتیم و قولهای مثبتی هم داده شده است.
افزایش بودجه حمایتی دانشبنیانها
اسدی فر ادامه داد: آن زمان که ۵۰۰ شرکت عضو صندوق نوآوری بود، به این صندوق سه هزار میلیارد تومان اختصاص یافت. در حال حاضر ۱۰ هزار شرکت عضو این صندوق هستند اما منابع صندوق در طول این سالها نسبت به رشد شرکتها افزایش پیدا نکرده بود که خوشبختانه در قانون بودجه ۱۴۰۲ مبلغ خوبی معادل همان سه هزار میلیارد تومان دیده شد و اگر امسال این مبلغ تامین شود، رشد جهشی در حوزه صندوق خواهیم داشت که میتواند به نیازهای تامین مالی شرکتها پاسخ دهد.
معاون توسعه شرکت های دانشبنیان معاونت علمی و فناوری گفت: از سال ۱۴۰۱ با تصویب قانون جهش تولید پوست اندازی در حوزه دانشبنیانها اتفاق افتاد که از مقوله شرکتهای دانشبنیان وارد بحث اقتصاد دانشبنیان شدیم و علاوه بر شرکتهای دانشبنیان که بالغ بر هشت هزار و ۹۰۰ شرکت تایید شده اند، برای شرکت های بزرگ کشور زیرساخت هایی فراهم شد که آنها هم وارد حوزه دانش بنیان شوند.
وی اظهار داشت: با توجه به تصویب قانون جهش تولید، نظام ارزیابی به روز شد و تغییراتی در آن ایجاد کردیم و به لحاظ اثرگذاری در اقتصاد کشور دستهبندیها را ساده و کاربردی کردیم.
اسدی فر افزود: در طول دو سال گذشته تعداد زیادی پروژههای بارِ اول در حوزه نفت و نیرو کلید زده شد که یک به یک به نتیجه میرسند و اثرات اقتصادی آنها به زودی در کشور دیده میشود.
۴۰۰ اقدام حمایتی دانشبنیانها تدوین و به دستگاهها ابلاغ شد
خودکفایی در تولید مواد مورد نیاز واحدهای صنعتی
معاون توسعه شرکت های دانشبنیان معاونت علمی و فناوری با بیان اینکه بالغ بر یک میلیارد دلار واردات کاتالیزور در سال داشتیم، ادامه داد: به عنوان نمونه در ۱۰ سال گذشته تمام صنایع مهم کشور به ویژه در حوزه پتروشیمی و پالایشگاه و واحدهای نیروگاه۴۰۰ اقدام حمایتی دانشبنیانها تدوین و به دستگاهها ابلاغ شدی و فولاد نیازمند محصول راهبردی به نام کاتالیزور بودند اما به دلیل تحریم ها نمی توانستیم این ماده را وارد کشور کنیم و در برخی اوقات تولید واحدهای نیروگاهی و پالایشگاهی متوقف می شد اما امروز به نقطهای رسیدیم که این کاتالیزها در ایران تولید می شوند و صنایع کشور به راحتی از آنها استفاده می کنند و هفت شرکت خوب دانشبنیان در حوزه کاتالیز داریم.
اسدی فر گفت: در حوزه داروهای راهبردی و صعب العلاج هم با توجه به تحریم ها با مشکلاتی روبهرو بودیم در حالی که امروز به مقطعی رسیده ایم که می توانیم ادعا کنیم وارد جرگه صادرکنندگان این حوزه شدهایم و شرکت های خوبی داریم که در بازارهای منطقه ای عراق، روسیه، سوریه و حتی بازارهای دورتری مانند آفریقا و آمریکای لاتین نقش آفرینی میکنند.
فروش ۴۰ درصدی محصولات دانشبنیان
معاون توسعه شرکت های دانش بنیان معاونت علمی و فناوری افزود: چشم انداز این حوزه چشم انداز روشنی است و رشد فروش شرکت های دانش بنیان و اشتغال دانش بنیان از متوسط کشور بالاتر است. ما در سال معمولا بالغ بر ۳۰ تا ۴۰ درصد در این حوزه فروش داریم و در حال حاضر ۳۴۰ هزار نفر در شرکت های دانش بنیان مشغول به کار هستند.
وی ادامه داد: در سال ۱۴۰۱ نسبت به سال ۱۴۰۰ تعداد شرکتهای اضافه شده بیش از صددرصد رشد داشته است و امیدواریم این اتفاق امسال هم بیفتد تا بتوانیم در کنار بیشتر شدن شرکتها اشتغال تخصصی، صادرات و ارزش آفرینی با رشد بیشتری داشته باشیم.
اسدی فر گفت: حوزه دانشبنیان برای اینکه بتواند اقتصاد کشور را تحت تاثیر قرار دهد، نیازمند فکر دانشبنیان از سوی مسوولان است و بسیاری از مسائلی که در کشور به یک معضل تبدیل شده است، شرکتهای دانشبنیان میتوانند برای آن راه حل پیدا کنند.
معاون توسعه شرکت های دانش بنیان معاونت علمی و فناوری با بیان اینکه شرکتهای دانشبنیان در بحث یارانه نان همکاری و کمک کردند نیز اظهار داشت: البته هنوز راه حل صددرصدی در بحث یارانه نان نداریم اما شاید اقدامات انجام ۶۰ درصد دغدغههای دولت را در این زمینه توانسته کم کند و صرفه جویی زیادی برای دولت رقم بزند.
وی افزود: همین مساله می تواند در حوزه های انرژی و صرفه جویی انرژی اتفاق بیفتد چرا که یکی از موضوعاتی که رهبر معظم انقلاب روی آن تاکید دارند، بحث شدت مصرف انرژی در ایران است که جایگاه خوبی ندارد و اینکه مصرف انرژی باید پایین بیاید و بهره وری را بالا ببرد.
اسدی فر با بیان اینکه راهکارهای خوبی به لحاظ کنترل برای افزایش بهرهوری در حوزه آب، بنزین و گاز وجود دارد، گفت: اینها، حوزه هایی است که شرکت های دانشبنیان می توانند در آن نقش آفرینی کنند. به شرط اینکه مطالبه لازم از سمت نهادهای مسوول وجود داشته باشد و ریلگذاری برای آن انجام شود.
معاون توسعه شرکت های دانشبنیان معاونت علمی و فناوری درباره بیشترین درخواست شرکتهای دانشبنیان از معاونت علمی نیز توضیح داد: بسته به سن شرکتها و میزان بلوغ آنها، درخواست ها با هم تفاوت دارند. مسائل شرکتهای کوچک بیشتر در زمینه تامین مالی، منابع انسانی و سربازی است و شرکت های بزرگ بحث تسهیلگریهای قانونی را دارند.
اسدی فر خاطرنشان کرد: با توجه به محدودیتهای مکانی در غرفه معاونت علمی ریاست جمهوری دستاوردهایی که در نمایشگاه آورده شده قطرهای از دریا است.
وی افزود: در طول سال، حدود ۶ نمایشگاه تخصصی برای حوزه های مختلف برگزار میشود و در آذرماه نمایشگاه مواد و تجهیزات آزمایشگاهی ساخت ایران برگزار خواهد شد که حدود ۴۰۰ شرکت تخصصی در این حوزه فعالیت دارند.
پایان پیام/